İl Sağlık Müdürümüz Dr. İshak Askeroğlu ’30 Ekim 2024 Tarihinde Resmi Gazete 'de Yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin getirdiği yenilikleri ve sağlık hizmetlerine katkılarıyla ilgili Basına ve Halka Bilgilendirme Yapmıştır
Yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimliği sisteminin daha etkin ve verimli hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Askeroğlu, ’’Sağlık hizmetlerinin ilk kapısını vatandaşımıza açan aile hekimlerimizin, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırma noktasında kritik bir rolü var. Bu yönetmelik hem vatandaşlarımıza hem de aile hekimlerimize büyük fayda sağlayacak’’ dedi.
Aile hekimi başına düşen nüfusun 4000’den 3500’e düşürülmesi ile Ardahan’da en az 3 yeni aile hekimliği birimi açmayı planladıklarını ve bununla da vatandaşların aile hekimlerine erişimin kolaylaşacağını söyleyen Askeroğlu, ’’Bu sayede vatandaşların gereksiz yere hastane ve acil servis yeşil alanlara gitmelerine ihtiyaç kalmayacaktır. Vatandaşlarımız kayıtlı olduğu aile hekimlerine yılda en az 2 kez ziyaret etmeli ve genel sağlık muayene ve taramalarını yapmaları gerekmektedir. Bu sayede çıkabilecek ciddi bir hastalıkları zamanında tespit edilmiş ve tedavileri de bu sayede hızlıca başlanmış olacaktır. Bu amaç doğrultusunda aile sağlığı merkezlerinde bir çok laboratuvar tetkiklerin yapılması da yine bu yönetmelik sayesinde sağlanmış oldu. Vatandaşlarımız rutin olarak takip ve tedavi amacıyla tahlillerini kayıtlı olduğu aile hekimlerine giderek yaptırabilecekler. Vatandaşlarımız, aile hekimlerinin muayene, takip tedavi ve gerek duymasında uygun branşa sevk etmesi sayesinde ciddi hayati risk teşkil edebilecek hastalıklara zamanında müdahale edilmiş olacaktır. Ardahan il genelinde 14 aile sağlığı merkezi ve buna karşılık 36 aile hekimliği birimi bulunmakta. Yakın zamanda açılacak 3 yeni birim ile bu sayıyı 39’a çıkartacağız. Ayrıca gerek il merkezi gerekse de Göle ilçesi Köprülü beldemizde yeni aile sağlığı merkezi hizmet binalarımızın ihalesini yapıp yeni yatırım programına almayı planlamaktayız’’ dedi.
Yayınlanan bu yönetmelik sayesinde daha önce başka birime bakan bir aile sağlığı çalışanının aldığı görevlendirme ücreti %25’den %50’ye çıkartıldı ve ilave birim olarak yaptıkları çalışmalarda teşvik ödemeleri de artırıldı. Yönetmelik öncesi tüm aile hekimleri ortalama 76 tane poliklinik yapması gerekiyordu. Ancak bu yönetmelik sayesinde 3000 nüfuslu bir aile hekimi sadece günde 48 hasta bakarak bile teşvik ödemesi alabilecek.
Yönetmelik ile aile hekimi kendine kayıtlı nüfusun takip, muayene ve tedavisini ne kadar fazla yapar ve bunun karşılığında da kayıtlı nüfusu o oranda daha az hastanelere gider ise aile hekimi bu durumdan kaynaklı ek ilave ücret alacak. Ayrıca bir aile hekiminin hasta memnuniyet oranı il ortalamasının üstünde olması durumunda buradan da teşvik ödemesi alacaktır.
Ülkemiz gereksiz yere antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında üst sırada yer almaktadır. Yani ülkemizde kullanılan antibiyotik oranı bu ülkelerde kullanılan antibiyotik oranının yaklaşık 2.5 katıdır. Aile hekimlerinin özellikle antibiyotik vs ilaçlarını yazmalarına herhangi bir kısıtlama ya da bundan dolayı ücretlerinde düşüklük söz konusu değildir. Aksine, aile hekimi il ortalamasının altında bir antibiyotik yazması halinde ekstra teşvik ücreti alacaktır.