9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
09 Şubat 2021

Tütün yaprağının tamamen veya kısmen hammadde olarak kullanılması ile yapılan içme, burna çekme, emme ve çiğneme yoluyla tüketilen tüm ürünler “tütün ürünü” olarak adlandırılır. Ülkemizde en yaygın tüketilen tütün ürünleri; sigara, nargile, puro, pipo, sarmalık ve çiğnemelik tütündür.  Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000'den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler nedeniyle tütün ve tütün ürünü kullanan bireylerde kalp-damar ve solunum yolu hastalıkları, kanserler ve daha birçok sağlık sorunu meydana gelmekte, her yıl 8 milyondan fazla insan tütün kullanımından ölmektedir. Ayrıca her yıl kendisi içmediği halde başkalarının içtiği tütün ürünlerinden pasif olarak etkilenen binlerce kişi de hayatını kaybetmekte olup bu durumdan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır. Bu maddelerin yanı sıra tütünde bulunan nikotin, ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Bu nedenlerle de tütün kullanımı, tüm dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmiştir.

Bugün birçok ülkede kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır. Ülkemizde ise 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” ile 2008 yılında yapılan düzenlemelerle kamuya açık tüm kapalı alanlar; 2009 yılında ise özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır. Bu kapsamda, ikamete mahsus konutlar (evler) hariç bütün kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirilmiştir. Bu yasağın getirilmesindeki temel amaç, sigara kullanmadığı halde başkalarının kullandığı sigara dumanından zarar gören kişilerin korunmasıdır. COVID-19 pandemisi nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarında alınan kararlar gereğince 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren halkın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde de sigara içme yasağı getirilmiştir.

Temiz hava soluma hakkını koruma amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri ve bağlı kuruluşlar bünyesinde oluşturulan denetim ekipleri sayesinde denetimler yapılmaktadır. Bunun dışında halkımız, kanun ile yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi nedeniyle kanun ihlaliyle karşılaşırsa Alo 184 Tütün İhbar, Alo 155 Polis İmdat ve Alo 156 Jandarma İmdat ihbar hatlarını arayarak veya Yeşil Dedektör mobil uygulamasını kullanarak ihbarda bulunabilmektedir.

Tütünle mücadele kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olan 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü; sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinçlendirmek amacıyla her yıl kutlanmaktadır. Tütünün içerisinde bulunan ve bağımlılık potansiyeli olan nikotin maddesi bırakmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle nikotin bağımlılığını tedavi ederek bireylerin tütün kullanmayı bırakmasını sağlamak amacıyla Sigara Bırakma Poliklinikleri ve Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir.

Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin zararlarından korunmanın en önemli yolu bu ürünleri kullanmaya hiç başlamamaktır. Sigara içen bireyler için ise ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmak olmalıdır. COVID-19 pandemisinin yaşandığı şu günlerde COVID-19 hastalığının sigara içen bireylerde çok daha ciddi seyrederek ölüm riskini artırması nedeniyle sigarayı bırakmak bir fırsat olarak görülmelidir. Bu kapsamda Ardahan ilinde sigara bırakma danışmanlığı sağlamak üzere 2 sağlık kurumunda poliklinik açılmıştır. Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü ve Damal 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi bünyesinde açılan Sigara Bırakma Polikliniklerine ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak randevu alıp başvuru yapılabilmektedir. Sigara Bırakma Polikliniklerinde Uzm. Dr. Cevriye Ceyda KOLAYLI ve Uzm. Dr. Özlem ELÇİ GÖRDAĞ tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte olup sigara bırakma ilaçları Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. İl genelinde 2020 yılında 361 kişi sigara bırakma polikliniklerimize başvurmuş olup 349 kişiye ilaç tedavisi verilmiş, 12 kişiye ise motivasyonel destek sağlanmıştır. Yıl sonuna kadar toplam 98 kişi sigarayı bırakmıştır.

COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021 yılını ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü bir fırsat olarak görelim. Daha kaliteli, daha sağlıklı ve daha uzun yıllar görebilmek için bu yıl dumansız bir hayata merhaba diyelim.

TÜTÜN ÜRÜNLERİ SİZİ NEFESSİZ BIRAKMADAN SİZ ONU BIRAKIN!

IMG_0107.JPG

IMG_0113.JPG

IMG_0117.JPG
IMG_0119.JPG