25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ
Kadına yönelik şiddet; kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranıştır.
Kadınların yaşadıkları şiddet türleri fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel şiddet kaba kuvvetin korkutma, sindirme ve yaptırım aracı; cinsel şiddet kadında cinselliğin bir tehdit, sindirme ve kontrol etme aracı olarak kullanılması; psikolojik veya sözel şiddet kişilerin davranışları ve konuşmaları ile karşısındaki kişiyi korkutması, sindirmesi, cezalandırması ve kontrol etmesi; ekonomik şiddet ise ekonomik kaynakların ve paranın kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Şiddet denildiğinde ilk akla gelen fiziksel ve cinsel şiddet olsa da diğer şiddet biçimlerinin özellikle psikolojik şiddetin de son derece yaygın biçimde olduğu ve kadın ruh sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Dünyadaki yaygınlığının artması nedeniyle halk sağlığı sorunu olarak görülen kadına yönelik şiddete maruz kalanlar veya şiddete tanık olanlar Alo 183 (7/24 Sosyal Destek Hattı), 155 (Polis İmdat) ve 156 (Jandarma İmdat) hatlarını kullanarak şikayet ve ihbarda bulunabilirler. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanıma sunulan akıllı telefon Kadın Destek Uygulaması (KADES) sayesinde de yardım çağrısında bulunabilirler.
Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü