Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından; yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmediği halde pasif etkilenime maruz kalımdan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde ise 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybetmektedir. Bu doğrultuda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak, tütün dumanına bağlı pasif maruziyeti önlemek ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla 31 Mayıs tarihini “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan etmiştir.
Günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan kitlesel ölümlere ve sosyal/ruhsal travmaya yol açan bir salgınla karşı karşıyayız. DSÖ tarafından pandemi (küresel salgın) olarak kabul edilen COVID-19 salgını tüm dünya için büyük bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Tütün ürünü kullananların akciğerlerinin savunma mekanizmasının bozulması, mukus artışı gibi sebepler akciğer ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırmaktadır. Bu durum sigara içen kişilerin sigara içmeyenlere kıyasla COVID-19’a yakalanma riskini de 14 kat artırmaktadır. Ayrıca tütün ürünü kullanımı sırasında, ellerin dudaklar ve ağızla temas etmesi nedeniyle de hastalığın bulaş riski artmaktadır. Bununla birlikte bir tütün ürünü olan nargile, sadece koronavirüs açısından değil, hepatit, verem, herpes (uçuk) gibi diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da büyük risk faktörüdür. Onlarca kişinin nefes alıp vermesinden dolayı marpucun içinde ve duvarlarında oluşan mikrop ve bakteri tabakası solunum yoluyla kolayca bir kişiden diğerine geçmektedir. Bu kapsamda nargile kafeler, COVID-19 hastalığının bulaşması için riskli mekanlar olduğu için salgının ülkemizde görüldüğü ilk günlerden itibaren kapatılarak önlem alınmıştır.
Tütünle mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Bakanlığımız tarafından kurulan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sayesinde 7 gün 24 saat, sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek sağlanmakta, başvuran bireylerin sigara kullanımına ilişkin alışkanlıkları tespit edilmekte ve nikotin bağımlılık düzeyleri belirlenmektedir. Tespit edilen bağımlılık düzeyine göre; kişiye özel sigara bırakma planı yapılmakta ya da hekim kontrolünde sigarayı bırakmak isteyenler, sigara bırakma hizmeti sunan sağlık birimleri hakkında bilgilendirilerek sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmektedir. İlimizde Ardahan Devlet Hastanesinde bulunan Sigarayı Bırakma Polikliniğimizde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürsel KARADAVUT ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur KAYA tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte, tedavide kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. 2018 yılı içerisinde 147 kişi, 2019 yılı içerisinde 369 kişi ve 2020 yılı ilk üç ayı itibari ile 85 kişi sigarayı bırakmıştır.
Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı tütün ile mücadele etmek ve Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. Tütün kalkınmanın önündeki en büyük tehditlerden biridir. Tütün kullanımı ile mücadele etmek hem insanların daha sağlıklı yaşamasını sağlayarak üretkenliğin artmasına, hem sağlık harcamalarının azalmasıyla birlikte kalkınmaya yönelik daha fazla kaynak ayrılmasına, hem de çevre kirliliğinin azalmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle 31 Mayıs tarihini bir fırsat bilerek tütün kullanan halkımıza kendilerinin ve sevdiklerinin beden ve ruh sağlıkları için, hali hazırda var olan güçlü sağlık alt yapımızdan destek alarak sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz.