13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ
18 Eylül 2019

13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ

Sepsis Nedir?

Vücudun enfeksiyona gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı koyulup tedavi edilmezse organ yetmezliği sonucunda ölüme neden olabilen bir klinik tablodur. Dünyada her yıl yaklaşık 30 milyon birey sepsisten etkilenmekte, 9 milyon birey de sepsis nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu durum her 4 saniyede 1 kişinin sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir.

Sepsisin Belirtileri Nelerdir?

• Konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı
  • Titreme, yüksek ateş, kas ağrısı
  • İdrar çıkışının olmaması
  • Nefes darlığı
  • Ciltte renk değişikliğidir.

Kimler Sepsis Açısından Risk Altındadır?

Herkeste sepsis gelişebilir; ancak aşağıda belirtilen riskli durumlara sahip bireyler sepsis açısından özellikle risk altındadır.

• 1 yaş altı çocuklar,
  • 60 yaş üzeri erişkinler
  • Kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar,
  • Şeker hastaları
  • AIDS hastaları
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar
  • Dalağı alınan kişilerdir.

Sepsisten Nasıl Korunabiliriz?

• Enfeksiyonlara karşı aşılanarak
  • El yıkama ve hijyene özen göstererek
  • Hastane kaynaklı enfeksiyonları önleyerek
  • Toplumda bu konuda farkındalık oluşturarak

Sonuç olarak sepsis önlenebilir bir klinik tablodur ve önlemenin en kolay yolu da enfeksiyonların önlenmesidir. Bunun için aşılanma ve temel hijyen kurallarının uygulanması büyük önem taşımaktadır. Bir enfeksiyon sepsise yol açmışsa hızlı bir şekilde teşhis edilmeli ve uygun antibiyotikler ile tedavi edilmelidir. Enfeksiyonların erken tedavisi ve sepsisin erken teşhisi hayat kurtarır.

#SepsisiTanıHayatıKurtar